Funagoshi 1868-1957


In het jaar 1868 werd in de maand november op OKINAWA te Shuri geboren: FUNAGOSHI GICHIN. Funagoshi Gichin is de vader van het Sotokan-Karate. Dit systeem is een van de meest beoefende Karatestijlen ter wereld. De goed ontwikkelde Funagoshi wordt de herontdekker van het Karate genoemd. De Her- ontdekker, immers het Karate bestond al geruime tijd. In het jaar 1879 begon hij zijn studie van het Karate op 11-jarige leeftijd onder Itosu. In 1882 kreeg hij er een leermeester bij, Azato. Later heeft hij ook nog Karate gestudeerd onder Matsumura. Deze leermeesters gaven het karate door op de wijze zoals dit uit China was overgekomen, maar dan gedeeltelijk aangepast aan de situatie op Okinawa gedurende honderden jaren. Funagoshi bestudeerde vele stijlen zoals Naha-te, Goju-Ryu, Uechi-Ryu, Shito-Ryu, enz. Hij was rond de 50 jaar toen hij zelf Karate in Japan ging onderwijzen.

Na de dood van een van zijn belangrijkste leermeesters in 1915, reisde hij in het voorjaar van 1916 naar Kyoto, Japan. Daar gaf hij in de Butokuden een demonstratie van het Karate wat hij zelf opnieuw had ingedeeld. Deze demonstratie bestond in hoofdzaak uit een uitleg van de door Funagoshi gevormde methode en hij demonstreerde slechts een kata. (Op dat moment was de naam Karate nog niet officieel. Funagoshi Gichin is volgens velen wel een van de eersten geweest die Tode, Karate-Jitsu heeft genoemd) Het is onbekend welke kata dit was, maar het vermoeden bestaat dat het een ,hogere' kata moet zijn geweest. Velen waren hiervan onder de indruk. Belangrijk te vermelden is dat Funagoshi niet de enige was die daar op dat moment een demonstratie gaf.

Matayoshi Shinko
Matayoshi Shinko


In het jaar 1908 reisde Matayoshi Shinko (1888-1947) al door Japan om zijn meestal gewapende  vechtkunsten te vertonen. Matayoshi reisde naar het noorden van Japan en stak over naar China waarna hij in Mongolië belandde. Daar leerde hij Suruchin en werd hij een ware meester in paardrijden. Matayoshi verbleef in zijn leven totaal 13 jaren in China voor zijn studie. In 1916 kreeg hij de kans om samen met Funagoshi weer naar Japan te reizen. Beiden gaven daar een demonstratie waarbij Matayoshi enkele wapensystemen liet zien en Funagoshi legde na zijn kata uit wat "Karate" inhield. Toen in 1921 Prins Hirohito voor een bezoek op Okinawa was, was het ook hier weer Matayosi die nu samen met Miyagi Chojun een indrukwekkende demonstratie gaf. Na vele rondreizen keerde Matayoshi in 1934 definitief terug naar Okinawa, waar hij in 1947 op 59-jarige leeftijd stierf.

6-3-1921  Demonstratieteam van Funagoshi. met gekruiste armen (midden)
6-3-1921 Demonstratieteam van Funagoshi. met gekruiste armen (midden)

De demonstratie in 1916 maakte nogal indruk, vooral bij groeperingen uit het leger. Na aandringen van de overheid besloot Funagoshi Guchin in 1922 om zich definitief in Japan te vestigen. Na een aantal jaren moest de lichamelijk kleine (1.55 m) Funagoshi Gichin zijn inkomen gaan aanvullen met verdiensten uit Kalligrafie. Tussen 1924 en 1931 gaf hij lessen bij verschillende universiteits- en schoolclubs zoals Keio, Shoka, Waseda en Hosei. Funagoshi legde ook de nadruk op de filosofische aspecten. Het vrije gevecht werd minder vaak als bijvoorbeeld Kata getraind. Dit had tot gevolg dat enkele studenten hem de rug toe keerden, waaronder Oyama die het Kyokushinkai-Karate ontwikkelde en Otsuka Hironori (1892-1982) die het Wado-Karate ontwikkelde. Na een nederlaag tegen de school van de Goju-Ryu, ging de Sotokan-school meer het belang van het gevecht benadrukken en onderwijzen. Vanaf mei 1922 tot aan zijn dood op 15 april 1957 woonde Funagoshi Gichin in Japan.