Higaona Kanryo 1853-1915


Higaona Kanryo 1853-1915 werd te Naha, in Nishimura (westelijk deel) op 10-03-1853 in een arm gezin op Okinawa geboren. Aan zijn schoolopleiding werd weinig aandacht besteed. Zijn ouders probeerden rond te komen van de handel in brandhout. Higaonna is feitelijk de uitspraak van zijn naam en daarom schrijven we zijn naam op deze wijze. "Higashjiona" is de werkelijke naam. Higaonna was klein en tenger van stuk.  Nu waren de "Te-meesters" uit die tijd geen praters, maar Higaonna werd zelfs een beetje "stil" genoemd. In zijn jeugd leerde hij al enkele "Ti" -basisbegrippen.

Omstreeks 1866 begon hij op ca. 14-jarige leeftijd op Okinawa serieus met trainingen in het dorp Kume bij Naha, bij zijn Tode-leermeester Arakachi Seisho. In dat gebied waren op dat moment veel Chinezen die handelden met de handelaren uit Okinawa. Hierdoor waren velen in de gelegenheid om Chinese vechtkunsten te leren. Als jongen reisde Higaonna als hulpje van de Chinees Shitei Sho diverse malen naar China. Higaonna kwam er achter dat leermeesters veel achterhielden en daarom werd hij meer nieuwsgierig naar technieken.


In 1868, toen Higaona 15 jaar oud was, werd zijn vader vermoord. Deze ervaring was een grote schok voor Higaona. Nu wist hij het zeker, hij wilde naar China om Chinees Kempo te leren om de moord op zijn vader te wreken.


In maart 1870 lukte het hem voor langere tijd af te reizen naar Fuzhou, China. Daar zou hij voor zijn onderhoud mandenmaker zijn geweest. Door Shitei Sho werd hij geïntroduceerd om zijn studie aan te vangen bij Wai XhinXian, een leermeester in Ng Cho Quan (vijf vuisten van de voorouders).  Via deze weg is hij later ook gaan studeren bij Ru Ru Ko (juli 1852-1930), een leermeester in het oude Bai He Quan. (Witte Kraanvogelvuist). Bij Ru Ru Ko kon Higaonna gaan wonen en werd hij zijn enige Uchi Deshi. Nadat Higaonna de "Keppan" (gezworen geheimhouding) had gezworen, werd hij bekend gemaakt met het Hsing-i Boksen. Ook leerde hij de Kata Sepai, Sanchin, Saifa, Seiyunchin, Shisochin, Sanseru, Kurununfa, Sedan en Suparinpei.


Hij trainde daar 7 dagen per week, ongeveer 5 uren per dag. Hij trainde zo hard dat volgens de geschiedschrijvers zijn heupen en benen soms zo'n pijn deden dat hij de training moets onderbreken. Het gerucht gaat zelfs dat er bloed in zijn urine zat. Of dit laatste ook een gevolg van harde training was is onduidelijk. Higaonna was tamelijk introvert en vaak zwaarmoedig. Het feit dat hij als Okinawaan moeite had met de Chinese taal, in combinatie met heimwee kan deze zwaarmoedigheid hebben versterkt. Na een aantal jaren was hij beter dan andere leerlingen en werd hij assistent-leermeester. Belangrijk om te vermelden is dat Higaona ook meester werd in verschillende wapensystemen.


In 1883 keerde hij terug naar de houthandel van zijn familie op Okinawa. Het lukte hem niet erg om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Okinawa was erg aan het veranderen door de steeds sterker wordende Japanse invloeden. De zwaarmoedigheid bleef en Higaonna raakte aan de drank en hij ging vaak op bezoek bij "publieke vrouwen". Na een aantal jaren werd de militaire belangstelling om "Karate" te beoefenen steeds groter en Higaonna nam meer leerlingen aan om ze te trainen op de binnenplaats van zijn huis. Veel aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld Sanchin-kata. Higaonna noemde zijn stijl "Shorei-ji Ryu" (Verlichte geestschool). Om het verschil met de gebieden Tomari en Shuri duidelijk te maken noemden anderen het "Naha-te".


Een heel goede vriend van Higaona was Kuniyoshi Shinkichi die een dojo had in het dorp Miyazato vlak bij Naha. Hij stond bekend als een zeer sterke karateka en een bekwaam ruiter. Voor zover bekend hebben Higaonna en Kuniyoshi nooit met elkaar getraind. Higaonna had wel in China met de leermeester van Kuniyoshi getraind. De leermeester van Kuniyoshi, Sakiyama Kitoku, ging samen met Nakaima Norisato in 1869, een jaar eerder dan Higaonna, naar China om als leerling van Ru Ru Ko te studeren. In 1876 keerden zij terug. Higaonna bleef nog 7 jaar langer.


De goede vrienden gaven elkaar wel eens complimenten. Kuniyoshi sprak tegen Higaonna: "Als jij mij in een gevecht zou raken met een trap, dan zou ik zeker mijn been breken". Higaonna antwoorde: " Dat weet ik niet, maar als ik door jou stoot zou worden geraakt, wordt ik zeker verpletterd". 

Op 23-12-1915 is Higaonna Kanryo na een ziekbed van enkele maanden gestorven.