Mabuni 1889-1952


Mabuni Kenwa 1889-1952 leerde het "Karate" van Itosu Yasutsane. Samen met zijn vriend Shiroma Shinpan (1890-1954) begon Mabuni bij Itosu toen hij 13 jaar was. Itosu had toen zijn dojo Kubagawa. De eerste tijd moesten de twee vrienden allerlei klusjes opknappen, zoals het gras maaien en kleine reparaties uitvoeren in de dojo. Hun geduld werd op de proef gesteld. Mabuni is samen met Shiroma de vinder van het Shito-Ryu Karate. Eerst noemde Mabuni zijn stijl Hanko-Ryu (half-hard stijl), maar na de dood van zijn leermeesters Itosu en Higaonna in 1915, veranderde hij dit 20 jaar later in 1935 in Shito-Ryu. Hij nam het Chinese karakter "Shi" (= Ito in Itosu) en "To" (= Higa in Higaonna) en de combinatie werd "Shito" van Shito-Ryu. Deze stijl kent veel Chinese invloeden en dat is te danken aan zijn twee leermeesters Higaonna en Itosu die beiden een aantal jaren in China vechtsystemen hadden gestudeerd.


Mabuni zittend, Funagoshi links
Mabuni zittend, Funagoshi links

Mabuni en Shiroma gaven beiden toe dat zij van sommige bewegingen in kata de betekenis niet wisten. Zij stelden openhartig dat Itosu de betekenis evenmin wist en dat hij soms gekscherend opmerkte: "Kijk, deze beweging is voor de show". Hieruit blijkt dat veel werd achtergehouden door Chinese en andere leermeesters. Itosu had nog wel opgemerkt dat als je een betekenis niet weet, je daar dan ook voor uit moet komen. Een uitspraak van gelijke strekking is ook bekend van Higaonna.

 

 

 

 

 

OPMERKING

 

Dat ze hierin gelijk hadden is in de loop der jaren wel gebleken. Met name door "westerlingen" is in het verleden (en ook nu nog) veel zelf verzonnen welke uitleg als vaststaande feiten werden verheven. Mabuni Kenwa behoorde bij een van de eersten die het Karate op het vaste land van Japan demonstreerde.

 

In 1952 is Mabuni Kenwa op 64-jarige leeftijd gestorven.